zapiekanka z sosem kminkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

szybka w przygotowaniu, smaczna, aromatyczna i wykonana według mojego przepisu

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1,50 kg ziemniaków
    30 dkg boczku wędzonego
    30 dkg kiełbasy zwyczajnej
    40 dkg kapusty kiszonej z beczki / nie z woreczka i nie kwaszonej na kwasie mlekowym lub na occie, najlepiej kiszona naturalnie/
    pęczek koperku
    1 mała pora
    1 mała cebula
    piprz, sól / odrobina/, kminek mielony
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1,5 szklanki wody

Zapiekanka z sosem kminkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki ugotować w koszulkach, wystygną, obrać ze skórki, pokroić w plastry
    2. Boczek, kiełbaskę i cebulę pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, wyciągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz
    3.Na tłuszcz wrzucić kapustę podsmażyć 2 minuty, tak aby przełamać surowość kapusty
    4.Wymieszać pokrojone ziemniaki, smażonkę z patelni, pokrojoną porąi posiekanym pęczkim koperku, doprawić piprzem
    5.W brytfannie układać warstwowo, ziemniaki - kapusta - ziemniaki
    SOS:
    na łyżce oleju podsmażyć 1,5 łyżeczki mielonego kminku, dodać łyżeczkę mąki, lekko posolić / niedużo tylko do smaku, podlać 1,5 szklanki wodą, tak aby powstał lejący sosik, polać przygotowane warstwy i włożyć do piekarnika na 25 min i zapiec

    Bardzo polecam,zapiekanka jest pyszna i aromatyczna

Porady

Należy uważać, aby nie przypalić kminku, bo sosik będzie gorzki i zepsuje smak i aromat potrawy, nie wolno przesadzić z solą, gdyż kapusta jest kiszona, a i kiełbaska i boczek są doprawione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy