Zapiekanka z sosem czosnkowo-ogórkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobieramy tyle ziemniaków ile potrzeba nam do ułożenia w naczyniu żaroodpornym, i gotujemy je bez obierania tylko tak aby ich nie rozgotować. Mięso mielone podsmażamy na patelni przyprawiamy solą i pieprzem, gdy usmażymy mięsko dodajemy sos pomidorowy. W międzyczasie robimy sos czosnkowy, przeciskamy czosnek przez praskę, ogórek ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z jogurtem i majonezem. Robimy sos serowy zgodnie z opisem na opakowaniu, proszek z torebki rozrabiamy z woda i śmietanką dodajemy do niego starty ser wedle uznania. Przygotowane mięso z sosem przyprawiamy jeszcze raz dla pewności i wylewamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki odcedzamy i wykrawamy w nich stożki małe otworki na sos czosnkowy. Układamy je na mięsku w naczyniu otworami do góry i w nie nakładamy sos czosnkowo-ogórkowy. Zalewamy wszystko sosem serowym. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego naszą zapiekankę na około 40/30 minut.
Komentarze