Zapiekanka z sosem czosnkowo-ogórkowym.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa jest dla mnie bardzo smaczna i bardzo łatwa w przyrządzeniu.

  • 45 min

Składniki:

  • • 450 g mięsa mielonego
    • 450 g dowolnego gotowego sosu pomidorowego (wykorzystany Dolmio boloński)
    • ziemniaki do pieczenia średniej wielkości(wykorzystane King Edward)
    • 3/4 ząbki czosnku
    • 1 świeży ogórek
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki majonezu
    • 100 ml wody
    • 150 ml śmietanki 12%
    • sos serowy z saszetki (wykorzystany Winiary pomysł na roladki schabowe w sosie serowym)
    • troszkę startego żółtego sera
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z sosem czosnkowo-ogórkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobieramy tyle ziemniaków ile potrzeba nam do ułożenia w naczyniu żaroodpornym, i gotujemy je bez obierania tylko tak aby ich nie rozgotować. Mięso mielone podsmażamy na patelni przyprawiamy solą i pieprzem, gdy usmażymy mięsko dodajemy sos pomidorowy. W międzyczasie robimy sos czosnkowy, przeciskamy czosnek przez praskę, ogórek ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z jogurtem i majonezem. Robimy sos serowy zgodnie z opisem na opakowaniu, proszek z torebki rozrabiamy z woda i śmietanką dodajemy do niego starty ser wedle uznania. Przygotowane mięso z sosem przyprawiamy jeszcze raz dla pewności i wylewamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki odcedzamy i wykrawamy w nich stożki małe otworki na sos czosnkowy. Układamy je na mięsku w naczyniu otworami do góry i w nie nakładamy sos czosnkowo-ogórkowy. Zalewamy wszystko sosem serowym. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego naszą zapiekankę na około 40/30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować