Zapiekanka z sosem Carbonare

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta potrawa jest bardzo dobra. Ale nie pozwalam sobie na nią zbyt często bo jest bardzo kaloryczna. Jest to danie bardzo sycące i mało wymagające. Sos Carbonare dodaje jej tego żeby nie była taka sucha

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 mięso mielone
    1 opakowanie makaronu (świderki)
    4 jajka
    3 opakowania sosu Carbonare.
    kostka mięsna
    pieprz
    sól

Zapiekanka z sosem carbonare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Układam następną warstwę ziemniaków. 1. Ziemniaki obierz i nastaw do gotowania. Wsyp do nich 2 łyżeczki soli.
    Makaron ugotuj z 2 łyżeczkami soli. Mięso podrób na kawałeczki i smaż na patelni dodając kostkę mięsną i łyżeczkę pieprzu. Jajka ugotuj. Sos Carbonare zrób według przepisu na opakowaniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.
  • Tak przygotowaną zamiekanke można wstwiać do piekarnika. 2. Przygotuj sobie blachę. Posmaruj ją tłuszczem. Ziemniaki odcedź i (połowę czyli pół kg) pokrój na plasterki układając na dnie blachy. Następnie usmażone mięso dodaj na ziemniaki do blachy. Makaron odcedź i wyłóż na mięso. Ugotowane jajka pokrój na makaron. Wyłóż następne pół kg pokrojonych ziemniaków na wierzch blachy. Posyp lekko pieprzem i zalej sosem Carbonare.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy