Ta potrawa jest bardzo dobra. Ale nie pozwalam sobie na nią zbyt często bo jest bardzo kaloryczna. Jest to danie bardzo sycące i mało wymagające. Sos Carbonare dodaje jej tego żeby nie była taka sucha
Zapiekanka z sosem carbonare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i nastaw do gotowania. Wsyp do nich 2 łyżeczki soli.
Makaron ugotuj z 2 łyżeczkami soli. Mięso podrób na kawałeczki i smaż na patelni dodając kostkę mięsną i łyżeczkę pieprzu. Jajka ugotuj. Sos Carbonare zrób według przepisu na opakowaniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.
2. Przygotuj sobie blachę. Posmaruj ją tłuszczem. Ziemniaki odcedź i (połowę czyli pół kg) pokrój na plasterki układając na dnie blachy. Następnie usmażone mięso dodaj na ziemniaki do blachy. Makaron odcedź i wyłóż na mięso. Ugotowane jajka pokrój na makaron. Wyłóż następne pół kg pokrojonych ziemniaków na wierzch blachy. Posyp lekko pieprzem i zalej sosem Carbonare.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 40 minut.
Komentarze