Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niebanalna zapiekanka, która zachwyca swym smakiem i wyglądem. Jeśli lubisz efektowne dania to ta zapiekanka jest dla Ciebie idealną.

  • 50 min

Składniki:

  • makaron wstążki 300g,
    zielone pesto 100g,
    koncentrat pomidorowy 4 łyżki,
    3 cebule,
    1 papryka,
    1 pomidor,
    mięso mielone 100g,
    bułka tarta 3 łyżki,
    natka pietruszki pęczek,
    śmietana 30% 200ml,
    1 jajko,
    salami 200g,
    ser żółty 200g,
    bazylia 1 łyżeczka,
    oregano 1/2 łyżeczki,
    cukier 1 łyżeczka,
    woda 2 łyżki,
    czosnek 2 ząbki,
    olej 15 łyżeczek,
    mąka 2 łyżki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Woda z gotowania makaronu pozostawiamy.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 2. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy ja na masełku. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i ostudzoną cebulę oraz 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, mieszamy. Z powstałego farszu formujemy większe kuleczki.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 3. Klopsiki gotujemy w wodzie po makaronie około 5 - 10 minut.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 4. Salami i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Pozostałe 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 5. Pesto mieszamy z 10 łyżeczkami oleju oraz bazylią i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i z cukrem. Śmietanę mieszamy z 5 łyżeczkami oleju i mąką.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę makaronu. Makaron polewamy sosem z pesto tak, aby zostało nam go 1/4.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 7. Następnie całość polewamy sosem śmietanowym. Kolejno układamy połowę sera i salami.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 8. Całość polewamy sosem pomidorowym. Następnie układamy pozostały makaron, znów ser z salami.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 9. Całość posypujemy pokrojoną cebulką. Ugotowane klopsiki maczamy w pozostałym sosie z pesto i układamy je na przekątnej.
  • Zapiekanka z salami, pesto i klopsikami 10. Zapiekankę posypujemy papryką i pomidorem pokrojonymi w kostkę. Ewentualnie polewamy sosem pesto jeśli nam go zostanie. Zapiekamy około 20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować