Zapiekanka z pulpetami i brokułem

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonała na obiad lub ciepłą kolację

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    woreczek ryżu ( 100 g)
    1 brokuł
    Beszamel:
    4 łyżki masła,
    4 łyżki mąki,
    1/2 l mleka
    sól i pieprz,
    4 łyżki sera żółtego
    gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pulpetami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem.Z powstałej masy formujemy małe pulpety i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, wlać połowę sosu beszamelowego,wyłożyć pulpety, brokuł i zalać resztą sosu. Całość posypać serem żółtym i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować