Zapiekanka z pulpecikami pod beszamelem

5 (179 ocen)

Moja propozycja na smaczny i sycący obiadek.

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej
    8-10 pomidorków koktajlowych
    15 dag sera żółtego
    po 2 łyżki masła i mąki
    1,5 szklanki mleka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    olej do smażenia




Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Klops Klopsiki Zapiekanki Sosy Ser

Zapiekanka z pulpecikami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmaz mięsne kulki 1. Ziemniaki obierz, ugotuj na półmiękko, odcedź. Do mięsa dodaj jajko, połowę tartej bułki i przyprawy. Wyrób masę, uformuj z niej kulki. Każdą panieruj w pozostałej tartej bułce i obsmaż na oleju.
  • przed pieczeniem 2. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Ułóż pokrojone na cząstki ziemniaki, mięsne pulpeciki i pomidorki.
  • 3. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę, rozprowadź mlekiem. Gotuj aż sos zgęstnieje, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  • 4. Sosem zalej zapiekankę, posyp startym żółtym serem. Piecz ok.20 minut w 180 st.do zrumienienia wierzchu. Posyp posiekanym szczypiorkiem, podawaj na ciepło.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować