zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    450 g mąki pszennej
    270 ml letniej wody
    30 g drożdży
    50 g stopionego masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    dodatki:
    por (dolna część)
    kilka pomidorków koktajlowych
    1 filet z kurczaka
    100 g chudego boczku
    1/2 czerwonej cebuli
    2 kulki mozzarelli po 125 g każda
    2 papryczki pepperoni
    3 łyżki ketchupu
    łyżka oleju
    łyżka masła
    sól
    słodka papryka
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Pizza

Zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • 2. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drób Drożdże Kurczak Mozzarella Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować