Zapiekanka z porami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zimne, szare dni bez słońca nie napawają optymizmem. Trzeba sobie jakoś radzić! Mi samopoczucie poprawiła ta gorąca, sycąca zapiekanka z porem, szynką i kurczakiem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pory: 2 sztuki
    - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - szynka: 5 plastrów
    - śmietana 18%: 4 łyżki
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - starty parmezan: 0.5 szklanki
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - oliwa: 2 łyżki

Zapiekanka z porami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory umyć, pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie, dodać pokrojoną pierś kurczaka. Po około 10 minutach dodać śmietanę, musztardę, pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
  • 2. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę, wyłożyć nadzienie, posypać parmezanem i przykryć ciastem francuskim. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około pół godziny w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy