Zapiekanka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

pomysł na szybki i tani obiad

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g pieczarek
    200 ml śmietanki 30%
    100 g startego sera żółtego
    1 łyżka masła klarowanego
    2 - 3 łyżki sera grana padano
    200 g makaronu (waga suchego)
    sól, pieprz

Zapiekanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie na półtwardo - to bardzo ważne, bo jeśli będzie zbyt miękki zapiekanka stanie się zwyczajnym błotkiem ;-) Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki, a kapelusze kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i obsmażamy, a następnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól, pieprz i smażymy przez chwilę aż sos lekko (!) zgęstnieje. Następnie całość wlewamy do gorącego makaronu, wsypujemy ser żółty i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy