Zapiekanka z patelni z mięsem mielonym pod tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem i wyrób na gładką masę. Patelnię posmaruj połową masła, połóż placek i wyłóż mięsną masę. Posyp połową startego sera i przykryj drugim plackiem tortilli.
2.Zapiekankę smaż na małym ogniu ok.15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zawartość patelni przewrócić do góry dnem na talerz i zsuń nie smażonym plackiem na patelnię (ponownie wysmarowaną masłem). Na wierzchu poukładaj plastry pomidora i posyp pozostałą mozzarellą. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie gotową zapiekankę delikatnie zsuń na talerz. Podawaj na ciepło, krojąc jak pizzę.
Komentarze