Zapiekanka z patelni z mięsem mielonym pod tortillą

3.6 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna propozycja jednogarnkowa na obiad, z dodatkiem mięsa mielonego i tortilli. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego 
    2 placki tortilli
    1 duży pomidor
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    2 jajka
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    150 g startej mozzarelli
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z patelni z mięsem mielonym pod tortillą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z patelni z mięsem mielonym pod tortillą 1. Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem i wyrób na gładką masę. Patelnię posmaruj połową masła, połóż placek i wyłóż mięsną masę. Posyp połową startego sera i przykryj drugim plackiem tortilli.
  • Zapiekanka z patelni z mięsem mielonym pod tortillą 2. Zapiekankę smaż na małym ogniu ok.15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zawartość patelni przewrócić do góry dnem na talerz i zsuń nie smażonym plackiem na patelnię (ponownie wysmarowaną masłem). Na wierzchu poukładaj plastry pomidora i posyp pozostałą mozzarellą. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie gotową zapiekankę delikatnie zsuń na talerz. Podawaj na ciepło, krojąc jak pizzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować