Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym

0 (0 ocen)

Zapiekanka warzywna w której dominują młode ziemniaki w mundurkach. Pokryta sosem śmietanowym z dużą ilością kopru , dodatkiem jajka i sera żółtego.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
    1 brokuł
    2 czerwone cebule
    sól
    masło
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    400 ml śmietany 18%
    1 jajko
    1 pęczek posiekanego kopru
    100 g tartego sera żółtego
    1 łyżeczka pieprzu
    szczypta soli

Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym 1. Ziemniaki wyszorować , opłukać pod bieżącą wodą.
    Ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku.
    Osuszone pokroić w grube plastry.

  • Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym 2. Brokuła podzielić na różyczki , gotować 3 min w osolonym wrzątku , odcedzić.
  • Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym 3. Cebulę pokroić w pół plastry.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem układać plastry ziemniaków , różyczki brokuła oraz pół plastry cebuli.
  • Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym 4. Sos śmietanowo-koperkowy: Do śmietany wbić jajko , wsypać koperek , ser oraz sól i pieprz.
    Dokładnie wymieszać.
  • Zapiekanka z młodych ziemniaków z brokułem , czerwoną cebulą i sosem śmietanowo-koperkowym 5. Na warzywa wylać sos , zapiekankę piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy