ZAPIEKANKA Z MŁODYCH WARZYW

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszna, tania, szybka zapiekanka, z młodych warzyw, na które trwa obecnie sezon

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
    1 mała cukinia,
    1 pomidor,
    Kawałek cienkiej kiełbasy,
    Sos: 2 jajka, pół szkl. śmietany 18 %,
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, koperek
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania jednogarnkowe

Zapiekanka z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z przyprawą do ziemniaków. Układamy na dnie formy żaroodpornej. Przygotowujemy składniki na sos: jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Połową zalewamy ziemniaki. Resztę ziemniaków układamy na wierzchu zapiekanki na przemian z plastrami kiełbasy. Następnie układamy plastry pomidora i plastry cukinii. Zalewamy resztą sosu. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż sos się zetnie. Po upieczeniu posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować