Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą pekińską i twarogiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mielone mięso. Mieszać i smażyć aż mięso straci surowość. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać pokrojona drobno kapustę pekińska i startą na grubych oczkach marchewkę. Można dodać ok. 100 ml wody, żeby kapusta łatwiej się dusiła. Smażyć aż kapusta zmięknie. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać śmietanę i pokruszony twaróg solankowy wędzony. Dodać sól do smaku.
W foremce ( 22x22 cm ) ułożyć kromki chleba masłem do dna.
Na chleb wyłożyć połowę przygotowanej kapusty. Posmarować 1/3 masy śmietanowej z twarogiem. Teraz wyłożyć mięso i ponownie 1/3 masy śmietanowej. Ostatnia warstwa, to pozostała kapusta i reszta masy śmietanowo - twarogowej.
Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
Zapiekanka dobrze smakuje ciepła, jak i wystudzona. Smacznego.
Komentarze