Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą pekińską i twarogiem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanki zawsze są pyszne. Wędzony twaróg wyjątkowo podkręca smak. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego indyczo-wieprzowego ( może być inne mielone )
    duża cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    kapusta pekińska
    duża cebula
    duża marchewka
    olej rzepakowy do smażenia
    pieprz młotkowany z kolendra
    sól do smaku

    4 kromki chleba tostowego posmarowane masłem
    330 ml śmietany 18 %
    3 jajka
    200 g twarogu solankowego wędzonego ( Jana)
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą pekińską i twarogiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni, na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mielone mięso. Mieszać i smażyć aż mięso straci surowość. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać pokrojona drobno kapustę pekińska i startą na grubych oczkach marchewkę. Można dodać ok. 100 ml wody, żeby kapusta łatwiej się dusiła. Smażyć aż kapusta zmięknie. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać śmietanę i pokruszony twaróg solankowy wędzony. Dodać sól do smaku.
    W foremce ( 22x22 cm ) ułożyć kromki chleba masłem do dna.
    Na chleb wyłożyć połowę przygotowanej kapusty. Posmarować 1/3 masy śmietanowej z twarogiem. Teraz wyłożyć mięso i ponownie 1/3 masy śmietanowej. Ostatnia warstwa, to pozostała kapusta i reszta masy śmietanowo - twarogowej.
    Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
    Zapiekanka dobrze smakuje ciepła, jak i wystudzona. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kapusta pekińska Mięso mielone Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować