Zapiekanka z mielonym i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pomysł zaczerpnięty z fixa :) Wersja domowa bez ulepszaczy

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 duże cebule
    40 dag sera żółtego
    200 ml śmietanki 18%
    200 ml wody
    2 serki topione
    przyprawa do ziemniaków
    sól, pieprz, słodka papryka

Zapiekanka z mielonym i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w talarki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i prużymy. Następnie dodajemy mięso mielone, sól i pieprz. Smażymy dzieląc mięso jak najdrobniej.
  • 3. Sos: do osobnego garnka wlewamy wodę, śmietanę dodajemy połamany serek i mieszamy aż całość się rozpuści. Następnie dodajemy 2 łyżki przyprawy do ziemniaków i 1/2 łyżeczki papryki. Jeśli sos jest zbyt luźny zaciągamy delikatnie mąką.
  • 4. Ser ścieramy na tarce.
  • 5. .Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy ziemniaki na nie mięso i ser. Składniki wykładamy, aż się skończą. Następnie wylewamy przygotowany sos. Naczynie bez przykrycia wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 C) na około 30-40 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy