Zapiekanka z makaronu z warzywami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski. Włożyć do rondelka, dodać 2 dag tłuszczu i wodę. Osolić i dusić 15 min do miękkości.
2.Makaron połamać na krótkie kawałki, ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać gorącą wodą.
3.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ok 1 dag. Makaron wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą, o ile ktoś lubi można dodać inne przyprawy: pieprz, paprykę.
4.Całość zalać osoloną, rozmąconą z jajkiem śmietaną. Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20 min.
5.Gdy ser się zapiecze, wyjąć z piekarnika i polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Podawać z surówką z pomidorów.
Komentarze