Zapiekanka z makaronu z warzywami i żółtym serem

4.5 (156 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, bardzo szybka do zrobienia i tania.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Makaron spagetti: 20 dekagramów
    - warzywa (marchewka, pietruszka, seler): 30 dekagramów
    - śmietana (18 % kwaśna): 0.13 litra
    - Jajko (surowe): 1 sztuka
    - ser żółty (np. Gouda): 4 dekagramy
    - Tłuszcz (np. masło): 3 dekagramy
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - woda: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronu z warzywami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone warzywa 1. Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski. Włożyć do rondelka, dodać 2 dag tłuszczu i wodę. Osolić i dusić 15 min do miękkości.
  • ugotowany makaron 2. Makaron połamać na krótkie kawałki, ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać gorącą wodą.
  • makaro z warzywami 3. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, ok 1 dag. Makaron wymieszać z warzywami, doprawić do smaku solą, o ile ktoś lubi można dodać inne przyprawy: pieprz, paprykę.
  • zapiekanka posypana serem 4. Całość zalać osoloną, rozmąconą z jajkiem śmietaną. Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20 min.
  • gotowa zapiekanka 5. Gdy ser się zapiecze, wyjąć z piekarnika i polać sosem pomidorowym lub grzybowym. Podawać z surówką z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować