Zapiekanka z makaronem i kalerosse

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse- właśnie co to takiego ?Sama pierwszy raz jadłam. W oparciu o naturalne metody upraw, powstało nowe warzywo, łączące w sobie to, co brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem.

  • 35 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu penne
    30 dag kalerosse
    1 cukinia
    ½ pora
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    15 dag dowolnej wędliny
    10 dag sera żółtego typu cheddar
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 12%
    2 łyżki klarowanego masła
    Sól himalajska do smaku
    świeżo mielony pieprz do smaku
    szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka z makaronem i kalerosse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29rhvme 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku.
  • image-1esluff 2. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • image-15ldnyk 3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem do smaku, gdy warzywa zmiękną, dodać makaron, wlać śmietankę, wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • image-28mfnpa 4. Całość posypać startym serem żółtym, naczynie przykryć folią aluminiową , zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut.

    Podawać gorącą zapiekankę , posypaną szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować