Plasterki ziemniaków przełożone młodym szpinakiem i wędzonym łososiem zapiekane w kremowym sosie chrzanowym z dodatkiem sera brie.
60 min
Składniki:
8 średnich ziemniaków
250 g młodego szpinaku w liściach
300 g wędzonego łososia w plastrach
100 g sera brie
4 łyżki chrzanu
250 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
koperek do posypania
sól do smaku
pieprz do smaku
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 10 minut. Po ugotowaniu lekko studzimy, zdejmujemy skórkę, kroimy w grube plastry. Szpinak myjemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, odcedzamy. W małym garnuszku gotujemy mleko, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Jeszcze ciepłe plasterki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu, jako pierwsza warstwę. Następnie układamy szpinak, polewamy częścią sosu. Potem układamy plasterki ziemniaka, plasterki łososia i sera brie. Polewamy resztą sosu. Na wierzch układamy plastry ziemniaka. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Komentarze