Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Plasterki ziemniaków przełożone młodym szpinakiem i wędzonym łososiem zapiekane w kremowym sosie chrzanowym z dodatkiem sera brie.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    250 g młodego szpinaku w liściach
    300 g wędzonego łososia w plastrach
    100 g sera brie
    4 łyżki chrzanu
    250 ml mleka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    koperek do posypania
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 10 minut. Po ugotowaniu lekko studzimy, zdejmujemy skórkę, kroimy w grube plastry. Szpinak myjemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, odcedzamy. W małym garnuszku gotujemy mleko, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 2. Jeszcze ciepłe plasterki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu, jako pierwsza warstwę. Następnie układamy szpinak, polewamy częścią sosu. Potem układamy plasterki ziemniaka, plasterki łososia i sera brie. Polewamy resztą sosu. Na wierzch układamy plastry ziemniaka. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować