Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie, które smakuje wybornie, można wykorzystać gotowe ciasto francuskie, a o tej porze roku mrożone kurki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 GOTOWE CIASTO FRANCUSKIE:
    - kurki świeże lub mrożone: 25 dekagramów
    - boczek wędzony: 5 plastrów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - jajka: 3 sztuki
    - kwaśna śmietana: 150 mililitrów
    - śmietana 30%: 50 mililitrów
    - chilli: 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa: 0.5 łyżeczki
    - sól do smaku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim 1. Kwadratową formę posmarować 1 łyżką oleju i wyłożyć ją ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem.
  • Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim 2. Boczek pokroić w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażyć wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubić 3 jajka ze szczyptą soli, dodać 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubić ponownie. Następnie dodać 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli. Na podpieczone ciasto wyłożyć umyte, lekko rozdrobnione kurki, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalać wszystko masą jajeczną, wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem.
  • Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim 3. Zapiekankę pokroić na 4 trójkąty i wyłożyć na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować