zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

szybka i niezawodna- doskonała jako codzienny obiad jak również na specjalną okazję

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu świderki - koniecznie durum gdyż po zapieczeniu nie rozlatuje się ani nie skleja
    0,5 kg pieczarek
    śmietana 12%- 330g
    śmietana 18%-330g
    4 ząbki czosnku
    duża podwójna pierś z kurczaka-ok 0,8-1kg
    przyprawa gyros- ja daję całą paczkę Galeo
    ok 30dag sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Gyros Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo ok 8min. Odcedzić przelać zimną wodą.
  • 2. Pieczarki obrać, pokroić,wrzucić na wrzącą wodę krótko obgotować,odcedzić.
  • 3. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilość oleju z przyprawą gyros.
  • 4. Obie śmietany dokładnie rozmieszać dodać posiekany czosnek dokładnie zmiksować blenderem.
  • 5. Pieczarki przełożyć do dużego rondla dodać śmietany i dusić na małym ogniu, dodać kurczaka i dusić aż śmietana lekko zgęstnieje- ok 10-15 min.Doprawić solą i pieprzem- jeśli jest taka potrzeba.
  • zapiekanka 6. W naczyniu żaroodpornym układać połowę makaronu, połowę sosu śmietanowo kurczakowego połowę sera zółtego, resztę makaronu, sosu na wierzch ser żółty. Zapiekać w piekarniku przez ok 30 min w temp 160- 180 stopni. Temperaturę regulować zw zależności od stopnia zapieczenia sera
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować