Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone, ziemniaki i inne dodatki podane w formie zapiekanki zaskoczą rodzinkę i zadowolą każde podniebienie :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego mieszanego
    2 średnie ziemniaki
    2 średnie pomidory
    6-8 plasterków boczku
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 cebula
    150 g mozzarelli
    150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    przyprawa do ziemniaków
    bazylia suszona
    sól, pieprz
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Wbij jako, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj  na gładką masę i uformuj niewielkie, płaskie kotleciki.
  • Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem 2. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i oprósz przyprawą do ziemniaków. Pomidory i cebulę również pokrój w plastry. Naczynie do zapiekanie posmaruj masłem. Układaj naprzemiennie kotlety mielone, plastry ziemniaków, pomidory, cebulę i boczek. Całość obficie obsyp solą, pieprzem, suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.50 minut.
  • 3. Zrób sos: jogurt utrzyj z majonezem, startą mozzarellą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zalej zapiekankę. Całość piecz jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować