REKLAMA

Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem

wyświetlono: 492 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Kotlety mielone, ziemniaki i inne dodatki podane w formie zapiekanki zaskoczą rodzinkę i zadowolą każde podniebienie :)

opublikowany: 13.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego mieszanego
    2 średnie ziemniaki
    2 średnie pomidory
    6-8 plasterków boczku
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 cebula
    150 g mozzarelli
    150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
    przyprawa do ziemniaków
    bazylia suszona
    sól, pieprz
    masło do posmarowania formy
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Wbij jako, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj  na gładką masę i uformuj niewielkie, płaskie kotleciki.
  • Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem 2. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i oprósz przyprawą do ziemniaków. Pomidory i cebulę również pokrój w plastry. Naczynie do zapiekanie posmaruj masłem. Układaj naprzemiennie kotlety mielone, plastry ziemniaków, pomidory, cebulę i boczek. Całość obficie obsyp solą, pieprzem, suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.50 minut.
  • 3. Zrób sos: jogurt utrzyj z majonezem, startą mozzarellą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zalej zapiekankę. Całość piecz jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Pierogi z ziemniakami i boczkiem

Rewelacyjne pierogi z farszem z ugotowanych ziemniaków z cebulką i dużą ilością boczku.

kategoria: Pierogi ciasto na pierogi opublikowany: 24.03.2020 | wyświetlono: 4106 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE