Zapiekanka z kotletami mielonymi, ziemniakami, boczkiem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełóż mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Wbij jako, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę i uformuj niewielkie, płaskie kotleciki.
2.Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i oprósz przyprawą do ziemniaków. Pomidory i cebulę również pokrój w plastry. Naczynie do zapiekanie posmaruj masłem. Układaj naprzemiennie kotlety mielone, plastry ziemniaków, pomidory, cebulę i boczek. Całość obficie obsyp solą, pieprzem, suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.50 minut.
3.Zrób sos: jogurt utrzyj z majonezem, startą mozzarellą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zalej zapiekankę. Całość piecz jeszcze 10-15 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze