składniki na klopsy
50 dag mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 bułka
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
mąka
Sos do zapiekanki:
30 dag pieczarek
1 cebula
ser żółty ok. 30 dag
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
Zapiekanka z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku przez ok 0,5 godziny. Cebulę pokrojoną w kostkę,(można lekko podsmażyć), jajko dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i piec na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego i zalać nim podsmażoną cebulę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać klopsiki. Pieczarki pokroić w piórka, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na klopsiki. Posypać startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 0,5 godziny w 180 stopniach.
Komentarze