Zapiekanka z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

coś innego na obiad

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na klopsy
    50 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    1 bułka
    1 cebula
    sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
    mąka
    Sos do zapiekanki:
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    ser żółty ok. 30 dag
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Zapiekanka z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z klopsikami 1. Bułkę namoczyć w mleku przez ok 0,5 godziny. Cebulę pokrojoną w kostkę,(można lekko podsmażyć), jajko dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i piec na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z dwoma łyżkami przecieru pomidorowego i zalać nim podsmażoną cebulę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać klopsiki. Pieczarki pokroić w piórka, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na klopsiki. Posypać startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 0,5 godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować