Zapiekanka z kiełbasą i porem w sosie z serków topionych

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sos z serków nadaje jej niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • * 1 kg ziemniaków

    * 1 por

    * 50 dag kiełbasy np. podwawelska

    * 50 dag śmietany kwaśnej (u mnie 18%)

    * 2 serki topione po 10 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z kiełbasą i porem w sosie z serków topionych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w półplasterki por. Smażymy do czasu aż por zmięknie. Śmietanę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki serki. Gotujemy do czasu aż serki się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwę ziemniaków, kiełbasę z porem. Całość zalewamy śmietaną z serkami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Do sosu można też dodać czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Por Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować