Zapiekanka z kaszy grzybowo-pietruszkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W takiej wersji można przemycić kaszę nawet tym którzy za nią nie przepadają

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy (U mnie gryczanej)
    60dag łopatki wp
    1 mniejszy por
    10 średnich pieczarek
    Pęczek natki pietruszki
    2 kostki grzybowe
    8 łyżek gęstej śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
    Czosnek suszony
    Liść lubczyku
    Oregano
    Papryka ostra
    Zioła prowansalskie
    1 łyżka mąki
    Kawałek żółtego sera

Zapiekanka z kaszy grzybowo-pietruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy z sosem pietruszkowym 1. Kaszę gotujemy wg przepisu ale do wody dodajemy kostke grzybową. Mięso mielimy. Na patelni podsmażamy pokrojonego w pióra pora oraz pieczarki w plastrach. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Smażymy przez parę minut, wszystko razem mieszając, aż mięso będzie gotowe. Do garnka wlewamy 0,5l wody, dodajemy kostkę grzybową oraz pieprz. Umytą i posiekaną natkę dodajemy do wywaru. Dokładamy śmietanę i zageszczamy jedną łyżka mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do mięsa dokładamy ugotowaną kaszę. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy 20min w 180st

Porady

Można użyć różnej kaszy

Komentarze

Podobne przepisy