Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wegetariańska propozycja smacznej zapiekanki na bazie kaszki kukurydzianej i wyrazistej bryndzy.

  • 50 min

Składniki:

  • szklanka kaszki kukurydzianej
    2 szklanki wody lub rosołu
    łyżeczka soli
    bryndza
    3 średnie buraki
    2 łyżki masła klarowanego
    średnia biała cebula
    sól, czarny pieprz
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    żółty ser (około 100g)
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Polenta Kaszka

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej i bryndzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dokładamy starte buraczki i przesmażamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem.
    2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem.

Porady

Przygotowałam zapiekanki w małych naczyniach do zapiekania ponieważ mąż nie jada nabiału i jego wersja była z boczkiem ale równie dobrze można to zrobić w jednym większym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Buraki Kasza kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować