Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem i kapustą pekińską

4.49 (186 ocen)

  • 45 min

Danie dobre na codzienny obiad jak i poczęstunek dla gości.Zdrowe i smaczne.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 szkl.kaszy jaglanej
    mała kapusta pekińska
    mała pierś z kurczaka
    1 papryka żółta lub czerwona
    2 cebule,
    1 zabek czosnku
    1 mały koncentrat pomidorowy
    dwie łyżki kukurydzy
    cztery łyżki startego sera (ja używam parmezanu)
    przyprawa gyros
    sół
    pieprz
    bazylia, oregano,
    olej lub oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko nieco krócej by była taka lekko miekka. W trakcie gotowania się kaszy pierś z kurczaka kroimy w kostkę oprószamy przyprawami:gyros, pieprzem, solą i smażymy na pataleni na mocno rozgrzanym oleju. Gdy pieś bedzie usmazona przekładamy do miseczki i na tym samym tłuszczu obsmazżmy paprykę pokrojona w paski lub grube cząstki.
  • 2. Kapustę pekińską szatkujemy. Cebulę kroimy w krązki. czosnek miażdżymy w prasce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, doprowadzamy do zeszklenia się i dodajemy kapustę. Podlewamy dwiema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem tak z 5 minut, Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy z przyprawami: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut często mieszając.
  • warstwy 3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Układamu kolejno warstwy. Kaszę dzielimy na trzy części. Kurczaka i paprykę na dwie części. Najpierw wykładamy pierwszą część kaszy, na kaszę kurczaka, paprykę i znowu kaszę, kurczaka i paprykę. Każda warstwę oprószamy łyżką startego sera.
  • gotowa do zapiekania 4. Kiedy przykryjemy kaszą druga warstwę kurczaka i papryki, kasze posypujemy po wierzchu kukurydzą i wykładamy kapustę pekińską zasmażaną w sosie pomidorowym. Całość możemy posypać lekko serem.
  • 5. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 20 minut. Podane proporcje składników wystarczają na cztery-pięć dużych porcji zapiekanki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować