Danie dobre na codzienny obiad jak i poczęstunek dla gości.Zdrowe i smaczne.
45 min
Składniki:
1,5 szkl.kaszy jaglanej
mała kapusta pekińska
mała pierś z kurczaka
1 papryka żółta lub czerwona
2 cebule,
1 zabek czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy
dwie łyżki kukurydzy
cztery łyżki startego sera (ja używam parmezanu)
przyprawa gyros
sół
pieprz
bazylia, oregano,
olej lub oliwa z oliwek
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem i kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu, tylko nieco krócej by była taka lekko miekka. W trakcie gotowania się kaszy pierś z kurczaka kroimy w kostkę oprószamy przyprawami:gyros, pieprzem, solą i smażymy na pataleni na mocno rozgrzanym oleju. Gdy pieś bedzie usmazona przekładamy do miseczki i na tym samym tłuszczu obsmazżmy paprykę pokrojona w paski lub grube cząstki.
2.Kapustę pekińską szatkujemy. Cebulę kroimy w krązki. czosnek miażdżymy w prasce. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, doprowadzamy do zeszklenia się i dodajemy kapustę. Podlewamy dwiema łyżkami wody i dusimy pod przykryciem tak z 5 minut, Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy z przyprawami: oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut często mieszając.
3.Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą. Układamu kolejno warstwy. Kaszę dzielimy na trzy części. Kurczaka i paprykę na dwie części. Najpierw wykładamy pierwszą część kaszy, na kaszę kurczaka, paprykę i znowu kaszę, kurczaka i paprykę. Każda warstwę oprószamy łyżką startego sera.
4.Kiedy przykryjemy kaszą druga warstwę kurczaka i papryki, kasze posypujemy po wierzchu kukurydzą i wykładamy kapustę pekińską zasmażaną w sosie pomidorowym. Całość możemy posypać lekko serem.
5.Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 20 minut. Podane proporcje składników wystarczają na cztery-pięć dużych porcji zapiekanki. Smacznego.
Komentarze