Moje drugie podejście do kaszy jaglanej, nieskromnie przyznam, że bardzo udane :)
Składniki:
12,5 dag kaszy jaglanej
łyżeczka oleju
25 dag brokuła (pół jednej sztuki)
2 jajka
10 dag sera gruyere
15 dag baleronu w plastrach
2 łyżki miękkiego masła
sól
pieprz
masło i bułka tarta do formy
Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem, baleronem i serem gruyere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku nastawiłam 300 ml wody. Kaszę wsypałam na gęste sitko, dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, przelałam wrzątkiem (z czajnika), a następnie wsypałam na wrzącą w rondelku wodę. Lekko posoliłam i wlałam łyżeczkę oleju. Gotowałam na wolnym ogniu pod przykryciem, nie mieszając, przez około 20 minut. Odstawiłam do przestygnięcia.
Brokuła opłukałam, podzieliłam na różyczki i obgotowałam przez 5 minut w osolonej wodzie. Osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Baleron pokroiłam w paseczki, ser starłam na dużych oczkach tarki.
2.Naczynie do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
3.Białka jaj ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miękkim masłem, połączyłam z ostudzoną kaszą jaglaną. Do kaszy dodałam baleron, połowę utartego sera i ubite białka, doprawiłam do smaku pieprzem i solą (nie za wiele, bo mój ser był solidnie słony), wymieszałam łyżką. Na koniec delikatnie wymieszałam z brokułami.
4.Masę przełożyłam do przygotowanej formy, piekłam przez 30 minut. Po tym czasie posypałam wierzch resztą sera i zapiekałam jeszcze przez około 5 minut.
Porady
Gruyere ma dość mocny, charakterystyczny zapach - można go zastąpić serem mniej aromatycznym np. goudą.
Komentarze