Zapiekanka z kaszy jaglanej i schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wysmaruj masłem . Przygotuj składniki. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. Grzyby rozmróź i pokrój. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę . Cebulę i czosnek obierz i pokrój.
2.Na oleju usmaż mięso z przyprawą do mięsa i lubczykiem.
3.Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, dodaj grzyby, podduś chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
4.Do naczynia włóż pół kaszy jaglanej, grzybki z cebulą i mięso.
5.Całość przykryj resztą kaszy. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180 st. Podawaj na ciepło, udekoruj natką pietruszki i ogórkiem kiszonym .
Porady
W okresie grzybobrania najlepiej użyć świeżych grzybów.
Komentarze