Zapiekanka z kaszy gryczanej z leśnymi grzybami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule posiekaj w kostkę, a kiełbasę pokrój w półplasterki.
2.Ugotowane grzyby posiekaj w kostkę. Na patelni zeszklij cebule, dodaj grzyby i smaż razem kilka minut. Dopraw grzyby solą i pieprzem do smaku.
3.Na drugiej patelni podsmaż kiełbasę. Do dużej miski włóż ugotowaną kaszę, dodaj grzyby z cebulą, kiełbasę i koncentrat, wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki startego żółtego sera, wymieszaj i dopraw do smaku. Zawartość miski przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
4.Jajka roztrzep i wymieszaj ze śmietaną.
5.Polej nimi zapiekankę i posyp resztą startego sera. Zapiekaj w 180 stopniach około 20-30 minut – aż wierzch zapiekanki się zarumieni. Podawaj z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, polaną ketchupem.
Życzę smacznego!
Komentarze