Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Co powiecie na zastąpienie makaronu kaszą gryczaną - w prostej zapiekance z mięsem mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym? Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają.Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (U mnie naczynie o wymiarach 16 x 20 cm)
    180g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)
    Warstwa mięsna:
    250 mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
    5 pieczarek (średnich)
    1 cebula (średnia)
    2-3 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów (całych, bez skóry)
    2 łyżki świeżej bazylii (posiekanej)
    tymianek
    gałka muszkatołowa
    czosnek granulowany
    sól, pieprz ziołowy i naturalny
    cukier (odrobinka)
    olej rzepakowy do smażenia
    Wierzch:
    100g żółtego sera
    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wl9npo 1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.
  • image-25lpt26 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną).
    Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości.
  • image-0f5vjq1 3. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia.
    Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię.
    Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje.
  • image-1eh44l5 4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
    Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę.
    (Wszystko powinno być układane równomiernie.)
  • image-1j7hhu5 5. Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem.
    Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera.
  • 6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować