ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Na obiad lub obiadokolację, koniecznie w towarzyswie ulubionej chrupiącej surówki.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
    20 dag pieczonej szynki wieprzowej
    60 ml sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki pestek dyni
    1 średni por
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    2 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    Przyprawy: sól, pieprz

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekanego w półplasterki białej części pora i przesmażyć.
  • 2. Następnie dodać posiekane pestki słonecznika oraz sos sojowy i dusić chwilę.
  • 3. Do zestawionego z ognia pora dodać kaszę gryczaną, pokrojoną w drobne paseczki szynkę oraz rozmieszane z jajkiem jogurt, przyprawy i szczypiorek.
  • 4. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczyia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Porady

Polecam uważać przy doprawianiu potrawy solą, gdyż sos sojowy jest dosyć słony, a także szynka bywa różnie przyprawiona :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy