Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
2.Kiełbasę i cebulę pokroić i podsmażyć.
3.Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
4.Kiełbasę połączyć w misce z kaszą, marchewką i rozdrobnionym jarmużem. Doprawić do smaku.
5.W kubeczku wymieszać jajko, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek.Wlać do kaszy, dokładnie wymieszać. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w temp 180 stopni ok 15 minut, następnie posypać startym serem i piec jeszcze ok 10 minut. Podawać posypane natką pietruszki. Smacznego:)
Porady
Zamiast kiełbasy można wykorzystać np kurczaka, boczek. Można podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze