Zapiekanka z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bo ważne, by jeść Zdrowo.

  • 15 min

Składniki:

  • 1. pół torebki kaszy gryczanej
    2. 1 cebula
    3. 5 ziemniaków
    4. chudy biały ser - kostka
    5. śmietana 18-stka
    6. tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia
    7. przyprawy

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy w osolonej wodzie kaszę
    2. Podsmażamy na patelni cebulę
    3. Obieramy ziemniaki i surowe ścieramy na tarce
    4. Mieszamy wszystko razem, dodając biały ser
    5. Przyprawiamy do smaku
    6. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego obsypanego bułką tartą
    7. Smarujemy od góry śmietaną (nie za dużo)
    8. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temp. 180 st.

Porady

Zamiast białego sera i śmietany można użyć startego żółtego sera ( na wierzch ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy