Zapiekanka z kaszy gryczanej

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Tę pyszną zapiekankę podaję na obiad. Mój mąż lubi ją z sosem pieczarkowym, a dziecikoleżanki zajadają się nią polaną keczupem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 2 szkl. kaszy gryczanej
    ● 30 dag wędzonego boczku
    ● 30 dag twarogu
    ● 1 szkl. kwaśnej śmietany
    ● 20-30 dag żółtego sera
    ● sól
    ● tłuszcz do formy
    ● rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 1. Kaszę gotujemy na sypko
    w dużej ilości lekko osolonej
    wody. Boczek kroimy w dużą
    kostkę i smażymy na suchej
    patelni na rumiano. Twaróg dokładnie
    rozdrabniamy widelcem.
    Żółty ser ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 2. Do wysmarowanego tłuszczem
    naczynia żaroodpornego
    wkładamy połowę kaszy, posypujemy
    twarogiem i wytopionymi z boczku skwarkami. Wykładamy
    resztę kaszy i polewamy
    wytopionym tłuszczem.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 3. Wierzch zalewamy śmietaną
    i posypujemy żółtym serem.
    Pieczemy 40-50 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 160 °C.
    Dekorujemy rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować