Zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami

4.5 (192 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto włączyć zdrową i pożywną kaszę do naszego codziennego menu. Ta bardzo smaczna zapiekanka może być ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
    500 g mrożonych warzyw (brokuła, kalafiora i mini marchewki)
    200 g sera żółtego
    150 g szynki
    4 jajka
    6 dag masła
    sól, pieprz
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami 1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do ocieknięcia. Następnie wsypać ją do osolonego wrzątku (ok.300ml) i przykryć. Na wolnym ogniu gotować do miękkości, nie mieszając. Zdjąć pokrywkę i odstawić do odparowania. Mieszankę z mrożonymi warzywami wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na pół twardo. Odcedzić.
  • zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami 2. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ser żółty zetrzeć, a szynkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ucierać z żółtkami, do uzyskania piany. Wymieszać z kaszą jaglaną, warzywami, szynką i połową sera. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
  • zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami 3. Naczynie żar odporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Całość dopiec jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści zrumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować