Warto włączyć zdrową i pożywną kaszę do naszego codziennego menu. Ta bardzo smaczna zapiekanka może być ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
500 g mrożonych warzyw (brokuła, kalafiora i mini marchewki)
200 g sera żółtego
150 g szynki
4 jajka
6 dag masła
sól, pieprz
masło i bułka tarta do formy
Zapiekanka z kaszą, szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do ocieknięcia. Następnie wsypać ją do osolonego wrzątku (ok.300ml) i przykryć. Na wolnym ogniu gotować do miękkości, nie mieszając. Zdjąć pokrywkę i odstawić do odparowania. Mieszankę z mrożonymi warzywami wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na pół twardo. Odcedzić.
2.Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ser żółty zetrzeć, a szynkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ucierać z żółtkami, do uzyskania piany. Wymieszać z kaszą jaglaną, warzywami, szynką i połową sera. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
3.Naczynie żar odporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Całość dopiec jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści zrumieni. Smacznego!
Komentarze