Zapiekanka z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę pokroić w kostkę dodać obie maki i rozcierać malcami, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać wodę i zagnieść ciasto które schłodzić minimum 30 min.
2.Kaszę zalać 300 ml bulionu warzywnego dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i szybko zagotować(pod przykryciem), następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn, wyłączyć płomień i zostawić tak jeszcze na kilkanaście minut, aby kasza doszła.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.
4.Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.
Komentarze