Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta pachnąca cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Wzorowana na jednym ze smaków dzieciństwa - ryżu zapiekanym z jabłkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
    250 ml wody
    300 ml mleka 0,5%
    szczypta soli
    3 łyżki cukru brązowego (lub ksylitolu)
    1/2 łyżeczki masła
    Dodatkowo:
    5 średnich jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 łyżki gęstego jogurtu
    Do podania:
    jogurt naturalny (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Zapiekanki

Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą. W rondlu zagotować mleko z wodą oraz szczyptą soli. Kiedy mleko z wodą będą gorące dodać kaszę i masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać cukier (lub ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną masła) układać naprzemiennie warstwę kaszy i jabłek. Wierzchnią warstwę kaszy posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza Kasza jaglana Mleko Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować