Zapiekanka z kaszą jaglaną i cukininą

0 (0 ocen)

Zapiekanka na obiad

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
    1-2 młode cukinie
    600g mięsa mielonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki papryki słodkiej
    pół łyżeczki imbiru
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta rozmarynu
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Sos:
    4 łyżki masła
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki
    pół cebuli
    pół łyżeczki imbiru
    sól, pieprz
    2 jajka

Zapiekanka z kaszą jaglaną i cukininą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem soli i oleju, po czym zostawiamy na ok 15 minut pod przykryciem. Na patelni przyrumieniamy posiekany czosnek, dokładamy mięso i podsmażamy a następnie rozdrabniamy.
  • 2. Dodajemy przyprawy i koncentrat. Mieszamy. Głęboką formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem i wykładamy na dno kaszę jaglaną. Na kaszy kładziemy plastry cukinii a na wierzch mięso.
  • 3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając powoli dolewamy mleko. Mieszamy energicznie trzepaczką aż sos zgęstnieje. Na koniec sos miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Do lekko przestudzonego sosu wbijamy jajka i mieszamy.
  • 4. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw. Pieczemy w 180 stopniach około godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy