Zapiekanka z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Warto zrobić taką zapiekankę!

Składniki:

  • - szklanka kaszy gryczanej
    - 30-40dag mięsa mielonego
    - 1 cebula
    - 2 pomidory
    - 1 mała marchewka
    - 1 małe jabłko
    - 1 papryka czerwona
    - 1 ogórek
    - kukurydza w puszce
    - fasolka czerwona w puszce
    - 1 kubek śmietany
    - 2 ząbki czosnku
    - zioła prowansalskie,oregano,pieprz , sól, curry

Zapiekanka z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

    Pomidory,paprykę i jabłko pokroić w kostkę,marchew i ogórka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (można zetrzeć na tartce).
    Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć i dodać mięso mielone,posypać curry. Do podsmażonego już mięsa dodać jabłko,pomidory,ogórek,marchew
    i odsączoną z zalewy kukurydze. Doprawić i dusić ok 10-15min.
    Całość przełożyć do kaszy gryczanej.Dodać odsączoną z zalewy fasolkę i dokładnie wymieszać.
    Naczynie żaroodporne natłuścić i wyłożyć masę.
    Przeciśnięty czosnek wymieszać ze śmietaną i zalać równo zapiekankę. Przykryć pokrywką.
    Piec ok 30 min w 180 stopniach

Porady

Do zapiekanki można dodać pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy