Zapiekanka z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kolejny pomysł na przepyszną zapiekankę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 0,5 kg mielonego z szynki
    1 cały kalafior
    3 pomidory
    300g makaronu (mieszany brązowy z białym)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 przyprawa do mielonego
    20dag sera żółtego
    150 ml śmietanki
    1 serek topiony
    pietruszka

Zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i kalafior gotujemy al dente.
  • 2. Mięso z cebulą, przyprawami oraz czosnkiem podsmażamy.
  • 3. Do garnka wlewamy 1/5 szklanki wody dodajemy śmietanę i serek topiony- mieszamy do rozpuszczenia się serka, solimy dodajemy pietruszkę.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwy. Na spód kładziemy makaron, mielone, kalafior i pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) posypujemy serem żółtym. Następnie zaczynamy od początki, aż skończą się składniki. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C) na 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy