Zapiekanka z kalafiora

4.49 (153 ocen)

Przepis znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie,ale trochę go zmieniłam . Zapiekanka jest szybka, tania i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kalafior średniej wielkości lub porcja mrożonego
    pół szklanki zielonego groszku z mrożonki
    marchewka
    25 dag dowolnej wędliny
    20 dag żółtego sera
    2 jajka
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól,pieprz,gałka muszkatołowa
    cukier(1 łyżeczka do gotowania kalafiora)
    odrobina natki pietruszki do posypania zapiekanki
    olej 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Ser

Zapiekanka z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior przed pieczeniem 1. Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i posłodzonej 1 łyżeczką cukru wodzie (jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić na sitku, aby ociekł ).
    Marchewkę oczyścić, pokroić w kostkę , ugotować , groszek też ugotować .
    Wędlinę pokroić w kostkę i chwilę podsmażyć na patelni na łyżce oleju.
    Ser zetrzeć na grubych oczkach.
    Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem włożyć połowę kalafiora, na to marchewkę i groszek, potem wędlinę.
    Posypać 1/3 sera, przykryć resztą kalafiora.
  • zapiekanka z kalafiora-przygotowanie 2. Jajka rozmącić w misce, dodać śmietanę i jogurt oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i polać zapiekankę.
  • zapiekanka gotowa do pieczenia 3. Posypać resztą sera.
    Naczynie przykryć, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* C na ok.30 minut.
    Po upieczeniu posypać natką.Smacznego !

Porady

Czasem zapiekankę robię tylko z groszkiem , bez marchewki, można też groszek zastąpić fasolką szparagową (w sezonie świeżą, a zimą z mrożonki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Kalafior Ser żółty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować