Zapiekanka z jagnięciną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu i niesamowicie pyszna zapiekanka z jagnięciną. Danie lekkie, nietuczące i zdrowe.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona jagnięcina: 250 gramów
    - bułka tarta: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółta cebula (pokrojona na kawałki): 2 sztuki
    - cukinia (pokrojona na kawałki): 2 sztuki
    - małe ziemniaki do pieczenia (obrane i przekrojone na pół): 500 gramów
    - pomidorki koktajlowe: 12 sztuk
    - ser feta: 50 gramów
    - mięta zielona: 4 łyżeczki
    - oliwa: 5 łyżeczek
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z jagnięciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa, bułki tartej, jajka i dwóch łyżeczek mięty robimy małe pulpeciki, powinno wyjść około 12 sztuk.
  • Zapiekanka z jagnięciną II 2. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy wszystkie składniki, posypujemy resztą mięty i solą. Spryskujemy oliwą. Pieczemy przez 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  • Jagnięcina 3. - Jeśli ziemniaki do zapiekanka akurat nie są dostępne, można użyć zwykłych, jednak trzeba je wcześniej przez 5 minut obgotować.
    - Bardzo często spotykam się za zarzutami, że u nas nie da się kupić jagnięciny i publikowanie takich przepisów nie ma sensu. Zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Świeżą jagnięcinę można codziennie (!) kupić w supermarketach Auchan, a w Makro, Selgros i Alma dostępna jest jagnięcina mrożona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować