Zapiekanka z jagnięciną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa, bułki tartej, jajka i dwóch łyżeczek mięty robimy małe pulpeciki, powinno wyjść około 12 sztuk.
2.Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy wszystkie składniki, posypujemy resztą mięty i solą. Spryskujemy oliwą. Pieczemy przez 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
3.- Jeśli ziemniaki do zapiekanka akurat nie są dostępne, można użyć zwykłych, jednak trzeba je wcześniej przez 5 minut obgotować.
- Bardzo często spotykam się za zarzutami, że u nas nie da się kupić jagnięciny i publikowanie takich przepisów nie ma sensu. Zdecydowanie się z tym nie zgadzam. Świeżą jagnięcinę można codziennie (!) kupić w supermarketach Auchan, a w Makro, Selgros i Alma dostępna jest jagnięcina mrożona.
Komentarze