Zapiekanka z indykiem i batatami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać.
Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób.
Zapraszam do wypróbowania przepisu

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,4 kg fileta z indyka
    pół brokuła,
    duży batat
    duży por
    pół czerwonej papryki
    mała cukinia
    przyprawa do drobiu
    sól, pieprz
    łyżka oleju
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    0,4 kg sera mozzarella
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zapiekanka z indykiem i batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batata obieramy, kroimy na cienkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet z indyka. Wrzucamy go na rozgrzany olej, doprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia.
    Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu.
    Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie gotowy przekładamy na naszą zapiekankę
  • 3. Całość pokrywamy sosem zrobionym z jajek, jogurtu oraz sera mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Pieczemy w piekarniku ok. 1 h 30 min w temperaturze 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Zapiekanka makaronowa z indykiem i brokułami XXL

To może cię zainteresować