Bataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać.
Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób.
Zapraszam do wypróbowania przepisu
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
0,4 kg fileta z indyka
pół brokuła,
duży batat
duży por
pół czerwonej papryki
mała cukinia
przyprawa do drobiu
sól, pieprz
łyżka oleju
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,4 kg sera mozzarella
Zapiekanka z indykiem i batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Batata obieramy, kroimy na cienkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet z indyka. Wrzucamy go na rozgrzany olej, doprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu.
Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie gotowy przekładamy na naszą zapiekankę
3.Całość pokrywamy sosem zrobionym z jajek, jogurtu oraz sera mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku ok. 1 h 30 min w temperaturze 170 stopni.
Komentarze