zapiekanka z dynią do piwa która uzależnia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ta potrawa powstała w mojej kuchni z tego co wpadło mi w rękę. Jest na prawdę jesienna , bogata w aromaty i pyszna. Tania i zdrowa. Jeszcze lepiej smakuje odgrzana na łyżce smalcu w towarzystwie zimnego piwa.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dag obranej dyni
    0,5 kg marchwi
    1 cebula
    30 dag leśnych grzybów
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie zupy cebulowej
    30 dag sera żółtego
    sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, majeranek
    3 łyżki oleju
    3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dynią do piwa która uzależnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry ok.pół centymetra.
    2.Dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
    3.Marchew obierz i zetrzyj.
    4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
    5.Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju , następnie dodaj cebulę i posiekane grzyby.smaż do zrumienienia , ciągle mieszając.Dopraw solą , majerankiem, pieprzem.
    6. Naczynie żaroodporne lub brytfanę wysmaruj pozostałym olejem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Posyp rozmarynem , solą i pieprzem.
    7.Na ziemniaki wyłóż farsz z kurczaka.
    8. Na kurczaka połóż startą marchew, wyrównaj warstwę i posmaruj 3 łyżkami majonezu.
    9. Na majonez wyłóż całą dynię.
    10.Na warstwę dyni wyłóż drugą połowę ziemniaków. posyp ponownie rozmarynem solą pierzem.
    11.Naczynie przykryj , wstaw do piekarnika i zapiekaj 1 godzinę w 200stopniach.
    12.Do mleka dodaj starty ser oraz zupę cebulową w proszku. Wymieszaj.
    13.Zalej zapiekankę i zapiekaj ponownie bez przykrycia 20-30 minut aż do zrumienienia.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować