Ta potrawa powstała w mojej kuchni z tego co wpadło mi w rękę. Jest na prawdę jesienna , bogata w aromaty i pyszna. Tania i zdrowa. Jeszcze lepiej smakuje odgrzana na łyżce smalcu w towarzystwie zimnego piwa.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dag obranej dyni
0,5 kg marchwi
1 cebula
30 dag leśnych grzybów
1 podwójny filet z kurczaka
1 szklanka mleka
1 opakowanie zupy cebulowej
30 dag sera żółtego
sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, majeranek
3 łyżki oleju
3 łyżki majonezu
Zapiekanka z dynią do piwa która uzależnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry ok.pół centymetra.
2.Dynię zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
3.Marchew obierz i zetrzyj.
4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
5.Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju , następnie dodaj cebulę i posiekane grzyby.smaż do zrumienienia , ciągle mieszając.Dopraw solą , majerankiem, pieprzem.
6. Naczynie żaroodporne lub brytfanę wysmaruj pozostałym olejem. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Posyp rozmarynem , solą i pieprzem.
7.Na ziemniaki wyłóż farsz z kurczaka.
8. Na kurczaka połóż startą marchew, wyrównaj warstwę i posmaruj 3 łyżkami majonezu.
9. Na majonez wyłóż całą dynię.
10.Na warstwę dyni wyłóż drugą połowę ziemniaków. posyp ponownie rozmarynem solą pierzem.
11.Naczynie przykryj , wstaw do piekarnika i zapiekaj 1 godzinę w 200stopniach.
12.Do mleka dodaj starty ser oraz zupę cebulową w proszku. Wymieszaj.
13.Zalej zapiekankę i zapiekaj ponownie bez przykrycia 20-30 minut aż do zrumienienia.
Smacznego
Komentarze