To danie jest popularne w Belgii. Miałam okazję je wypróbować, gdy kilka lat temu byłam tam na wymianie studenckiej. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna.
Składniki:
● 6 główek cykorii
● 6 plastrów szynki
Sos mleczny:
● 4 dag mąki
● 4 dag masła
● 400 ml mleka
● 15 dag żółtego sera
● sól, pieprz
Zapiekanka z cykorią i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorię myjemy i gotujemy
w osolonej wodzie 30-40 minut,
aż będzie miękka. Dokładnie
osączamy i zawijamy w plastry
szynki. Ruloniki układamy w naczyniu
żaroodpornym jeden
obok drugiego.
2.Przygotowujemy sos mleczny:
w garnku roztapiamy masło,
wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszając,
doprowadzamy do wrzenia.
Od stawiamy. Ser ścieramy na
tarce o dużych oczkach i 2/3
porcji wsypujemy do sosu.
Przyprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
3.Ruloniki z cykorii i szynki
polewamy równomiernie sosem.
Posypujemy pozostałym
serem. Naczynie wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do
temperatury 180 °C i zapiekamy
około 40 minut. Podajemy
z ziemniakami.
Komentarze