• 25 min
  • Dla 4 osób

Zapiekanka z cukinii z dodatkiem mielonego mięsa z indyka, pomidorów, ciemnych oliwek, cebuli, czosnku oraz sera mozzarella.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 puszka pomidorów lub świeże pomidory
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    Ciemne oliwki
    Ser mozzarella
    Przyprawy prowansalskie
    Sól i pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso z indyka i pomidory 1. 1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie płaty. Przekładamy na papierowy ręcznik, doprawiamy solą i pieprzem.

    2. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone z indyka. Podsmażamy wszystko razem, następnie dodajemy pomidory z puszki lub świeże pomidory. Dodajemy pokrojone ciemne oliwki.

    3. Dusimy wszystko razem, doprawiając ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • cukinia 2. 4. Cukinie osuszamy z nadmiaru wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • na płaty cukinii naprzemiennie nakładamy uprzednio przygotowany farsz i całość posypujemy startym serem 3. 5. Następnie przekładamy przemiennego warstwą sosu i cukinii a na wierzchu dosypujemy startym serem mozzarella. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować