Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do średniej miękkości. Lepiej, żeby były twardsze.
Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Pora pokroić na plasterki, cebulę w kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki lub posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę, pora i czosnek. Lekko posolić.
Smażyć do zeszklenia.
3.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do oddzielenia się soku (można użyć durszlaka).
4.Cukinię dokładnie odcisnąć, sok wylać. Dodać starte ziemniaki, rozgnieciony palcami twaróg wędzony, zeszklone warzywa, surowe jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dokładnie wymieszać.
5.Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Wyrównać i mocno uklepać masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika i na jej wierzch wycisnąć ser topiony (rozsmarować na powierzchni zapiekanki).
Porady
Ser topiony można zastąpić serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.
Komentarze