Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i przez 10 minut podsmażamy cukinię.
2.Usmażoną cukinię przekładamy do miski lub innego pojemnika a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę.
3.Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je razem z cebulą przez kolejne 10 minut a następnie przekładamy je do miski lub innego pojemnika.
4.Nastawiamy piekarnik na 190°C i przygotowujemy sos koperkowy.
5.Na patelnię wrzucamy masło.
6.Gdy masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszając na małym ogniu (przez około 2 minuty) robimy zasmażkę.
7.Do zasmażki dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy ale tylko do momentu, gdy zasmażka połączy się ze śmietaną.
8.Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do sosu posiekany koperek oraz sok z cytryny.
9.Na końcu do sosu rozbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem dobrze mieszamy.
10.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( blachę do ciasta wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia).
11.Na dno naczynia układamy połowę cukinii, następnie połowę pomidorów a na pomidory połowę pieczarek z cebulą.
12.Zalewamy wszystko połową sosu koperkowego i układamy drugą warstwę ( cukinia-pomidory- pieczarki z cebulą).
13.Zapiekankę zalewamy pozostałym sosem a jej wierzch posypujemy żółtym serem.
14.Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut. Zapiekanka dobra jest zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Komentarze