Zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przejadły się Wam tarty i placuszki z cukinią, a w lodówce zalega jeszcze kilka sztuk kabaczków? Ten przepis jest dla Was!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia pokrojona w plasterki: 70 dekagramów
    - pomidory pokrojone w plastry (pomidory powinny być obrane ze skórki): 6 sztuk
    - pieczarki pokrojone w plasterki: 30 dekagramów
    - cebula drobno posiekana: 2 sztuki
    - koperek posiekany: 1 pęczek
    - ser żółty starty na tarce o grubych oczkach: 4 łyżki
    - śmietana 18%: 350 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - sok z cytyrny: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 10 minut podsmażamy cukinię.
  • 2. Usmażoną cukinię przekładamy do miski lub innego pojemnika a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę.
  • 3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy je razem z cebulą przez kolejne 10 minut a następnie przekładamy je do miski lub innego pojemnika.
  • 4. Nastawiamy piekarnik na 190°C i przygotowujemy sos koperkowy.
  • 5. Na patelnię wrzucamy masło.
  • 6. Gdy masło się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszając na małym ogniu (przez około 2 minuty) robimy zasmażkę.
  • 7. Do zasmażki dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy ale tylko do momentu, gdy zasmażka połączy się ze śmietaną.
  • 8. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy do sosu posiekany koperek oraz sok z cytryny.
  • 9. Na końcu do sosu rozbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem dobrze mieszamy.
  • 10. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem ( blachę do ciasta wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia).
  • 11. Na dno naczynia układamy połowę cukinii, następnie połowę pomidorów a na pomidory połowę pieczarek z cebulą.
  • 12. Zalewamy wszystko połową sosu koperkowego i układamy drugą warstwę ( cukinia-pomidory- pieczarki z cebulą).
  • 13. Zapiekankę zalewamy pozostałym sosem a jej wierzch posypujemy żółtym serem.
  • 14. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut. Zapiekanka dobra jest zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować