Zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, zdrowa i szybko się robi. Czego chcieć więcej?

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - mięso mielone (np. pierś z indyka): 30 dekagramów
    - puszka pomidorów: 1 sztuka
    - żółta papryka: 1 sztuka
    - por biała część: 0.5 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki są podane na naczynie żaroodporne o śred. 21 cm.

    Cukinię pokroić w dość dużą kostkę. Wsypać na sito, posolić i odstawić na 15 min.

    Mięso mielone podsmażyć na patelni z posiekaną cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić wg uznania: papryką ostrą, słodką, solą, pieprzem.

    Pomidory wrzucić do rondelka. Podgrzać, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i ziołami: bazylią, słodką i ostrą papryką, itp.

    Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą, na dno ułożyć odcedzoną z nadmiaru goryczki cukinię.

    Wyłożyć mięso.Posypać pokrojonymi warzywami (u mnie żółta paryka i por). Polać sosem. Piec: 30 min. w 180st. wyjąć, posypać serem i zapiec. Po nałożeniu na talerze posypałam szczypiorkiem i natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy