Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki są podane na naczynie żaroodporne o śred. 21 cm.
Cukinię pokroić w dość dużą kostkę. Wsypać na sito, posolić i odstawić na 15 min.
Mięso mielone podsmażyć na patelni z posiekaną cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić wg uznania: papryką ostrą, słodką, solą, pieprzem.
Pomidory wrzucić do rondelka. Podgrzać, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i ziołami: bazylią, słodką i ostrą papryką, itp.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko oliwą, na dno ułożyć odcedzoną z nadmiaru goryczki cukinię.
Wyłożyć mięso.Posypać pokrojonymi warzywami (u mnie żółta paryka i por). Polać sosem. Piec: 30 min. w 180st. wyjąć, posypać serem i zapiec. Po nałożeniu na talerze posypałam szczypiorkiem i natką.
Komentarze