Sam pomysł kiedyś mignął mi w telewizji i dzisiaj sobie o nim przypomniałam patrząc na nadmiar cukinii w koszyczku. Zapiekanka wyszła przepyszna, a wykorzystanie bagietki to strzał w dziesiątkę... polecam
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
bagietka (może być czerstwa)
2 mniejsze cukinie
1 cebula czerwona
500 g pieczarek
20 dkg sera żółtego
Zapiekanka z cukinią i pieczarkami na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę pokroić na cienkie, okrągłe kromeczki.
Śmietanę i jajka zmiksować na gładką masę, dodać zioła prowansalskie, pieprz cayenne
Następnie kromki bagietki maczamy w otrzymanej masie i wykładamy nimi tortownicę (boki i dno).
Zapiekamy bagietkę w piekarniku rozgrzanym do 190'C (około 15 min).
2.Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła wodę.
Pieczarki kroimy i podduszamy na odrobinie oleju.
Cebulę kroimy i podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do pieczarek.
Na końcu dodajemy cukinię mocno odciśniętą z wody i wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami.
3.Do masy jajecznej dodajemy bułkę tartą i garść startego sera żółtego.
Na upieczoną bagietkę wykładamy farsz, następnie zalewamy masą jajeczną z serem żółtym i posypujemy pozostałym startym serem na wierzchu.
Dekorujemy pomidorami i paskami z cukinii.
Pieczemy około 1/2 h w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Przed podaniem ściągamy ściankę tortownicy.
Smacznego!
Komentarze