Pyszna i delikatna zapiekanka z paskami cukinii i marchewki na śmietanowo- jajecznym spodzie
45 min
Składniki:
200 ml śmietana
3 sztuki jajka
2 ząbki czosnek świeży
do smaku tymianek
do smaku sól i pieprz
1/2 szklanki mleko
10 dag ser zółty
1 łyżka mąka
2-3 sztuki marchew
1 sztuka cukinia
Zapiekanka z cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przy pomocy obieraczki do warzyw ciąć z cukinii wstążki podobnie z obranej marchwi. Mleko zagotować wraz z jajkami, mąką, tymiankiem, ząbkami czosnku, solą i pieprzem oraz śmietana cały czas energicznie mieszając . Gdy masa stanie się gęsta jak budyń zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać.Masę przelać do naczynia żaroodpornego i ciasno układać zrolowane wstążki marchwi i cukinii.Posypać solą i pieprzem do smaku oraz tymiankiem i serkiem. Piec około 30 minut w temp. 170 stopni.
Komentarze